4 Ιουλ 2008

Πρόσκληση - Ελιά Βουβών - Τελετή Κοπής Κότινου

Πρόσκληση
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δήμος Κολυμβαρίου, η μη κυβερνητική οργάνωση ''ORFHEUS'' και ο Σύλλογος Κυρίων & Δεσπινοίδων Βουβών σας προσκαλούν, την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 και ώρα 07:00 μ.μ., στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βούβες Κολυμβαρίου Χανίων, κατά την διάρκεια της οποίας θα αποκοπεί από το πανάρχαιο δέντρο της Ελιάς των Βουβών, ο κότινος, με τον οποίο θα στεφθεί ο πρώτος Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
  • Ευλογία - Αγιασμός του δέντρου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο.

  • Χαιρετισμοί
  • Ομιλίες: Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γιάννης Στάλκος με θέμα ''Συμβολή της ελιάς στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό'', Δ/ντής Γ. Νοσοκομείου Χανίων κ. Μάρκος Καραβιτάκης με θέμα ''Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων'' και Δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης με θέμα ''Ιστορία και μηνύματα του δέντρου της Ελιάς των Βουβών''.
  • Ολυμπιακός Υμνος

  • Αποκοπή Κότινου και παράδοση του στην πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ''ORFHEUS'' κ. Μαρία Τζομπανάκη.
  • Ελαιοδρομία Κότινου το Σάββατο το πρωί από την ελιά των Βουβών στο Κολυμπάρι με τη συμμετοχή παιδιών της περιοχής. Στη συνέχεια, ταχύπλοο σκάφος θα μεταφέρει τον κότινο στην Πύλο της Μεσσηνίας.

____________________________________________

Γνωριμία με την Ελιά των Βουβών


Το εικονιζόμενο δέντρο ελιάς βρίσκεται στις Άνω Βούβες του Δήμου Κολυμβαρίου Χανίων. Με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης έχει κυρηχθεί, από το 1997, διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Η περίμετρος του είναι 12,5 μ., η διάμετρος του 3,64 μ. και το εμβαδόν του 11,45 τ.μ., ενώ δεν έχει αναφερθεί πουθενά, στην ελληνική ή ξένη βιβλιογραφία, άλλο δέντρο ελιάς με αυτά τα μεγέθη βοτανικών χαρακτηριστικών. Από αυτά τα στοιχεία, καθώς και από άλλα δευτερεύοντα, προκύπτει πως το δέντρο της Ελιάς των Βουβών είναι, πιθανά, το αρχαιότερο ελειόδεντρο στον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελιά των Βουβών μπορείτε να δείτε εδώ:

http://00357.info/com/index2/elaiolado/nea/olympionikes.asp

http://www.ell.gr/elea.html

____________________________________

Κότινος

Έτσι καλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες η αγριελιά. Με κλαδιά κότινου πλέκονταν τα στεφάνια για τους νικητές των Παναθηναϊκών και Ολυμπιακών αγώνων. Τα κλαδιά αυτά κόβονταν στην Αθήνα από την ιερή ελιά της Αθηνάς στην Ακρόπολη και στην Ολυμπία από τις αγριελιές στην πεδιάδα του Αλφειού. Το ιερό δένδρο της Αθηνάς βρίσκονταν κοντά στο Ερεχθείο και είχε σχέση με τη νίκη αυτής κατά την μετά του Ποσειδώνα γνωστή φιλονικία περί της ονομασίας της πόλης. Παράσταση τέτοιων στεφάνων φέρει ο θρόνος του αγωνοθέτη στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Πάνω σε τραπέζι είναι εκτεθειμένα τα στεφάνια με τον παναθηναϊκό αμφορέα (έπαθλα για τους νικητές των παναθηναϊκών αγώνων) κοντά στο τραπέζι εγείρεται ο κότινος, το ιερό δένδρο της Αθηνάς. Ο κότινος του Αλφειού ποταμού φύτρωνε μέσα στην Άλτη, στην θέση που ο Παυσανίας ονομάζει Πάνθειον, πίσω από το ναό του Διός και κοντά στο βωμό των Νυμφών. Ο κότινος αυτός συνδέεται με την ανάμνηση του Ηρακλή, όπου έφερε αυτόν από τις ομιχλώδεις πηγές της υπερβορείου Ιστρίας και έπλεξε από τα κλαδιά του το στεφάνι του νικητή. Τον κότινο αυτό ονόμαζαν καλλιστέφανον ελαίαν, κατά την μαρτυρία του Αριστοτέλη και του Παυσανία. Για κάθε ολυμπιάδα κόβονταν από την καλλιστέφανο ελαία ισάριθμα προς τον αριθμό των αγωνισμάτων κλαδιά με χρυσό δρεπάνι από παιδί (αμφιθαλείς παις), του οποίου και οι δύο γονείς θα έπρεπε να ήταν στην ζωή. Αυτόν τον κότινο έφερε στο κεφάλι του και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, που κατασκευάστηκε από τον Φειδία, όπως φαίνεται και στα νομίσματα της Ήλιδας των χρόνων του αυτοκράτορα Ανδριανού.

Πηγή στοιχείων: http://www.hellenicpantheon.gr/Lex-Ko.htm

________________________________


Πολιτιστική Ολυμπιάδα, Πεκίνο 2008

Παράδοση του Κότινου από την κ. Μαρία Τζομπανάκη στον Δήμαρχο του Πεκίνου.

Η κ. Μαρία Τζομπανάκη, ως Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ''Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης ORFHEUS'', θα ηγηθεί μίας παρουσίασης, που περιλαμβάνει τέσσερεις ενέργειες και θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2008 στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ενώ θα συμπέσει χρονικά με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μία, από τις τέσσερεις ενέργειες, της παρουσίασης αυτής, αφορά τον Κότινο και την διαδρομή του μέχρι το Πεκίνο και θα εξελιχθεί, σύμφωνα με το πρόγραμα, ως εξής:

  • Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008, Βούβες Κολυμβαρίου Χανίων, Κοπή Κότινου από το πανάρχαιο δέντρο της Ελιάς.

  • Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008, Πύλος Μεσσηνίας, Παραλαβή του Κότινου από 50 μοτοσυκλετιστές - εκπροσώπους του Πολιτισμικού Οργανισμού ''Δρόμοι της Ελιάς''.

Οι μοτοσυκλετιστές σε ένα πολιτιστικό οδοιπορικό, διάρκειας 53 ημερών, με αφετηρία την Αρχαία Πύλο και προορισμό το Πεκίνο, πρόκειται να διανύσουν 22.000 χλμ και να επισκεφθούν 16 χώρες.

Σε πολλά σημεία της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν Γιορτές Ελιάς. Στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Γιορτή Ελιάς, όπου θα μεταφερθούν 1000 ελιές από κάθε σημείο της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα θα πετάξουν 1000 περιστέρια και θα ακουστούν 1000 βιολιά.

Στην Μεσσηνία, η εκκίνηση του ταξιδιού του Κότινου έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών ''63 Rally FIM 2008'' και 2000 μοτοσυκλετιστές θα συγκεντρωθούν για να κατευοδώσουν τους οδοιπόρους.

Ο Κότινος θα παραληφθεί στο Πεκίνο από την Πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ''ORFHEUS'' κ. Μαρία Τζομπανάκη και θα παραδοθεί στον Δήμαρχο του Πεκίνου στην διάρκεια επίσημης τελετής.

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την στήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης καθώς και των Ε.Ο.Τ. και Ε.Ρ.Τ.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ''2008-Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου'' και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και των προαναφερόμενων Υπουργείων.

Πηγή στοιχείων: Δήμος Κολυμβαρίου

______________________________________

Για την κ. Μαρία Τζομπανάκη


Η Μαρία Τζομπανάκη είναι απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου, με παράλληλες σπουδές σε χορό και μουσική. Είναι ηθοποιός με αξιόλογες συμμετοχές στο ελεύθερο θέατρο, στο Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε και έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας. Ενεργό μέλος της Παγκρητίου Ενώσεως της οποίας έχει διατελέσει αντιπρόεδρος. Ιδρυτής του πολιτιστικού κέντρου «Μαργαρίτες», με έδρα το Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Οι δραστηριότητές του αφορούν στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με έργο που προβάλλεται εξαιρετικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια με την ιδιότητα αυτή ορίστηκε υπεύθυνη των δημοτικών κινηματογράφων του δήμου Αθηναίων και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης. Το 2005 ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου της διεύθυνσης σχολικής μέριμνας και υπεύθυνη του γραφείου ναρκωτικών της διεύθυνσης κοινωνικής μέριμνας του Δ.Α. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι πρόεδρος του Δ.Σ της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου Αθηναίων.

Πηγή στοιχείων: http://www.athina-poli-zois.gr

Δείτε επιπλέον: http://stigmes.gr/gr/grpages/articles/tzobana.html

___________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να μην ξεχάσω να πω Χρόνια Πολλά..

Από τον/την Ανώνυμο/η:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι εγώ που τη ζωή σου ήρθα σαν ήλιος να φωτίσω:
το φώς στα μάτια μου που λάμπει δικό σου-και σ'το στέλνω πίσω!

Του μαγικού του κόσμου αν έχω ανοίξει διάπλατη τη θύρα, το μυστικό χρυσό κλειδί της από το χέρι σου το πήρα.

Κι αν απ'τα βάθη ενός ληθάργου βγήκα,σ'εσένα το χρωστάω, σ'εσένα τους χυμούς που νοιώθω, τη νέα γλώσσα που μιλάω..

1 Δεκέμβριος 2008 1:11 πμ

Από τον Γρηγόρη:

«Και ποια είναι η πιο αψηλή εντολή;
Ν' αρνηθείς όλες τις παρηγοριές - θεούς, πατρίδες, ηθικές, αλήθειες - ν' απομείνεις μόνος και ν' αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου.

Ποια 'ναι η πιο αντρίκια χαρά; Ν' αναλαβαίνεις την πάσα ευθύνη».

Νίκος Καζαντζάκης


Οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου :

Δημοφιλείς αναρτήσεις

..και η γη γυρίζει..

Συνολικές προβολές σελίδας